Quarantaine en thuisblijf maatregelen zijn ingesteld om de gezondheid van onze maatschappij te waarborgen en beschermen. Dat respecteren wij in principe allemaal. Toch is het niet altijd of voor iedereen even makkelijk. De maatregelen zorgen ook voor veel onrust. Onrust over de COVID-19 ziekte en de verspreiding ervan uiteraard, maar ook onrust over de economie. Op lokaal niveau: onrust bij lokale ondernemers; horeca, detailhandel, lokale eetwinkels, lokale bakkerijen – allemaal worden wij door deze Corona crisis op de proef gesteld. Hoe komen wij hieruit. Eén ding is zeker, ook volgens onze premier, alleen SAMEN overleven wij de strijd deze Corona. Samen blijven wij sterk, Samen blijven wij ondernemen!
Met dit positieve motto in mijn achterhoofd is er een positieve energie ontstaan waardoor de Buurt Box is geboren. Faryel, 33 jaar, moeder van een te leuke 8-maanden jonge dochter én eigenaresse van Amsterdam Cupcake Company. Dat ben ik. Om de Corona crisis te verslaan heb ik volgens voorbeeld van supportyourlocalsNL een Buurt Box geïnitieerd onder de lokale ondermers van de Jan Everstestraat buurt waarvan Amsterdam Cupcake Company deel uit maakt. Door enthousiasme van meedere ondernemers hebben wij een de Jan Eef Quarantaine Box samengesteld.
Maar wie steun je nou eigenlijk met jouw aankoop van een dergelijke Buurt Box? Meet your locals!
Faryel – Amsterdam Cupcake Company, Marco Polostraat 209
Met een studie achtergrond van Antropologie en Ontwikkelingsstudies, specialisatie Kinderrechten, hadden niet velen, inclusief zijzelf, kunnen voorspellen dat Faryel al bijna 10 jaar eigenaresse is van een cupcake en taarten bedrijf in Amsterdam West. Een heuse winkel met open bakkerij is sinds 2013 een begrip in de Jan Eef, de Baarsjes Amsterdam.
In de bakkerij wordt dagelijks gepassioneerd gewerkt door een enthousiast & loyaal team om op ambachtelijke wijze cupcakes, taarten, cakepops en macarons te bereiden. Vanuit haar studieachtergrond en achterliggend ‘geloof’ wordt er zoveel mogelijk met fair trade ingrediënten gewerkt. Vanuit een ontwikkelingsperspectief is Faryel er van overtuigd dat positieve verandering op economisch gebied in minder welvarende landen gestimuleerd en bereikt kan worden door eerlijke arbeidsomstandigheden. Zij motiveert dat door zelf zoveel mogelijk fair trade inkopen te doen thuis, maar ook door de ‘raw ingredients’ (grondstoffen) gebruikt in de bakkerij fair trade aan te schaffen (waar mogelijk).
Na een mooie start en ontwikkeling van het bedrijf heeft Faryel, samen met haar partner Maarten (met wie zij al 19 jaar lang, sinds haar 14de leeftijd, een relatie heeft), het geluk gehad een gezin te kunnen starten door de komst van hun dochter Evy. Het was perfect getimed nu de zaken goed gingen. Niemand had de komst en invloed van COVID-19 voor haar kunnen voorspellen. Door doorzettingsvermogen en een positieve drive hoopt zij de bakkerij te kunnen behouden. Faryel: ‘ik hoop dat het bedrijf deze Corona crisis overleeft, zodat het droombeeld van een ‘echt’ familiebedrijf in stand kan worden gehouden, ook al heb ik nog geen idee of Evy überhaupt van bakken zal houden!’
Catelijne – Deli-caat, Admiralengracht 223
Voor Catelijne, eigenaresse van Deli-caat, is bewust en duurzaam omgaan met eten eigenlijk niet meer van zelfsprekend. Catelijne: ‘Werken aan een betere toekomst vergt continue nadenken over waar je mee bezig bent, niet altijd alles voor lief nemen, maar zien wat je doet, aandacht voor je eten en vooral aandacht voor mens, natuur en milieu. Op deze manier dragen wij zo ons eigen steentje bij.’ Daarom koop Catelijne bewust haar ingrediënten in: hierbij staat het welzijn van dieren voorop; er wordt enkel gekookt met seizoensgebonden groente en fruit; voor alle inkoop wordt probeert zo min mogelijk transport nodig te hebben én bij Deli-caat wordt zo goed als geen eten verspilt .
Niet iedereen beschikt deze kennis over voedselproductie. En ook niet iedereen, die misschien wel weten hoe de vork in de steel zit, heeft de tijd, kennis of energie om dagelijks bezig te zijn bewust en duurzaam boodschappen te doen en te koken. Catelijne maakt dit makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Het eten dat aangeboden wordt bij Deli-Caat is zo gevarieerd én gezond mogelijk. Elke week is er een nieuw weekmenu met drie verschillende hoofdmaaltijden. Omdat het, volgens Catelijne, voor een goede toekomst belangrijk is dat mensen minderen of zelfs stoppen met het eten van vlees is ongeveer 80% van het aanbod vleesloos. Van de drie verschillende maaltijden die elke week aangeboden worden is er daarom één veganistisch, één vegetarisch en één met vlees. Juist in deze tijden van onzekerheid door de Corona crisis moeten we met z’n allen gezond blijven eten, we kunnen al zo veel minder bewegen!
Friederieke – De Balkonie Amsterdam
Na jaren voor de klas te hebben gestaan, besloot Friederiek een eigen idee verder uit te werken. Het concept voor De Balkonie ontstond door een bezoekje aan een tuincentrum: de spullen die ik zag staan waren voornamelijk voor in de tuin waren en niet voor op het balkon. Bovendien heeft niet iedereen die in de stad woont een auto. En tuincentra liggen over het algemeen in de periferie van de stad. Stel, je pakt alle balkonspullen uit het tuincentrum en verkoopt ze op een mooie plek waar de meeste balkons zijn te vinden; in de stad. Het idee voor De Balkonie was geboren.
‘Met De Balkonie wil ik jou inspireren tot het creëren van je eigen plekje buiten waar je ieder vrij moment met mooi weer doorbrengt’, – Friederike. Waar je op je balkon je dag overdenkt, leest, luistert naar muziek of waar je met vrienden onder het genot van een glaasje over het leven filosofeert. Waar je ‘s morgens je eerste kopje koffie drinkt en de stad ziet ontwaken en ‘s avonds de laatste lichtjes uit ziet gaan. Jouw plekje groen op je eigen balkon in de Amsterdam.
Sufian van T’s tea bar
Wij hebben een eindeloos verlangen om continue nieuwe dingen over thee te leren, nieuwe theekennis te creëren en vervolgens dit alles te delen. Elke dag raken wij weer geïnspireerd door de mensen die wij ontmoeten. En elke dag krijgen wij weer een kick door de eeuwen oude tradities en culturele thee rituelen te herdenken en een moderne twist aan deze te geven. Elke thee die wij brouwen is een kans voor ons om de thee beleving leuker, toegankelijker en innovatief te maken. Ieder thee moment van de dag zien wij als een mogelijkheid om de wereld te verbinden met onze liefde voor een betere kop thee, door deze liefde te laten proeven en te delen.