Een foto van Faryel van Amsterdam Cupcake Company, waar ze laat zien hoe je kan bakken met minder suiker.

Bakken met minder suiker: 7 tips!

Ben je op zoek naar manieren om gezonder te bakken door minder suiker te gebruiken? In deze blog nemen we je mee door een aantal tips om dit voor elkaar te krijgen. Bakken is een heerlijke en bevredigende hobby die je creativiteit stimuleert en je de kans geeft om smakelijke lekkernijen te maken zonder al te veel suiker. Of je nu droomt van perfect gerezen brood, knapperige koekjes of luchtige cakes, het kan allemaal met minder suiker. Ontdek hoe je met de juiste vervangingen en technieken heerlijk kunt bakken zonder in te leveren op smaak. Hier zijn zeven tips om je op weg te helpen naar gezondere baksels.

Wil je alles leren over bakken en zelf actief aan de slag? Schrijf je dan in voor mijn gratis masterclass ‘Red Velvet Muffins bakken’ en bak mee!

Zo kan je bakken met minder suiker

Benieuwd hoe je met minder suiker kan bakken? Laat je inspireren door deze 7 tips:

1. Kies voor natuurlijke zoetstoffen

Het verminderen van suiker in je bakrecepten betekent niet dat je concessies hoeft te doen aan de smaak. Natuurlijke zoetstoffen zoals honing, agavesiroop, ahornsiroop of dadelstroop kunnen geweldige vervangers zijn. Ze geven niet alleen zoetheid, maar voegen ook een unieke smaak en textuur toe aan je baksels. Probeer eens honing in je bananenbrood of dadelstroop in je koekjesrecepten voor een verrassende twist.

2. Experimenteer met fruitpurees

Fruitpurees zijn een fantastische manier om suiker te verminderen en tegelijkertijd een natuurlijke zoetheid toe te voegen. Appelmoes, bananenpuree en pruimenpuree zijn enkele van de populairste opties. Ze voegen niet alleen zoetheid toe, maar zorgen ook voor extra vocht, wat vooral handig is in cakes en muffins. Vervang een deel van de suiker in je recept door een gelijke hoeveelheid fruitpuree en geniet van een gezonder alternatief.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Schrijf je in voor de gratis masterclass

Red velvet muffins

Gesproken taal: Nederlands.                          Tijdsduur: 1 uur
Locatie:
online vanaf telefoon, laptop of tablet 
Kosten: Gratis

Waar en wanneer jij maar wil te volgen!

3. Gebruik specerijen voor extra smaak

Specerijen kunnen wonderen doen als het gaat om het verminderen van suiker in je baksels. Kaneel, nootmuskaat, gember en vanille-extract zijn geweldige opties om extra smaak toe te voegen zonder extra suiker. Kaneel geeft bijvoorbeeld een warme en zoete smaak aan je gerechten, waardoor je minder suiker nodig hebt. Experimenteer met verschillende specerijen om te ontdekken welke combinaties het beste werken voor jouw favoriete recepten.

4. Verhoog de hoeveelheid vanille-extract

Vanille-extract is een magisch ingrediënt dat de zoetheid van je baksels kan versterken, zelfs als je de hoeveelheid suiker vermindert. Voeg een extra theelepel vanille-extract toe aan je recept om de smaak te verbeteren zonder extra suiker toe te voegen. Je zult versteld staan van het verschil dat een beetje extra vanille kan maken in je koekjes, cakes en muffins.

5. Kies voor suikervrije of suikerarme chocolade

Als je een chocoladefan bent, hoef je je geen zorgen te maken over het verminderen van suiker in je baksels. Suikervrije of suikerarme chocolade is een geweldig alternatief. Je kunt ook kiezen voor pure chocolade met een hoog cacaogehalte, omdat deze vaak minder suiker bevat dan melkchocolade. Hak de chocolade in stukjes en voeg deze toe aan je koekjes, brownies of cakes voor een heerlijke traktatie zonder extra suiker.

6. Gebruik noten en zaden

Noten en zaden kunnen een geweldige toevoeging zijn aan je baksels als je de suiker wilt verminderen. Ze voegen een knapperige textuur en een natuurlijke zoetheid toe. Amandelen, walnoten, pecannoten, zonnebloempitten en chiazaad zijn enkele van de beste opties. Voeg een handvol noten of zaden toe aan je koekjesdeeg, muffindeeg of cakebeslag voor extra smaak en voedingswaarde.

7. Verlaag de suiker geleidelijk

Als je gewend bent om veel suiker te gebruiken in je baksels, kan het een goed idee zijn om de suiker geleidelijk te verminderen. Begin met het verminderen van de suikerhoeveelheid met 10-20% en kijk hoe je recept uitpakt. Als je tevreden bent met het resultaat, kun je de volgende keer nog wat meer suiker weglaten. Op deze manier kun je langzaam wennen aan minder zoete baksels zonder dat je in één keer een grote verandering hoeft door te voeren.

Succes met het bakken met minder suiker!

Bakken met minder suiker hoeft niet moeilijk te zijn en je hoeft zeker niet in te leveren op smaak. Door te experimenteren met natuurlijke zoetstoffen, fruitpurees, specerijen en andere slimme vervangingen, kun je heerlijke en gezondere baksels maken. Probeer deze tips uit in je volgende bakproject en ontdek hoe eenvoudig het kan zijn om suiker te verminderen zonder concessies te doen aan de smaak. Veel bakplezier!

Schrijf je in voor de gratis masterclass

Red velvet muffins​

Gesproken taal: Nederlands.                          Tijdsduur: 1 uur
Locatie:
online vanaf telefoon, laptop of tablet 
Kosten: Gratis

Waar en wanneer jij maar wil te volgen!

× Hoe kan ik je helpen?