Winkelwagen

Crowdfunding + ludieke acties

Ik kan bij de pakken neer gaan zitten, maar zo ben ik niet gebouwd. Ik ben creatief, positief en zit nog vol motivatie. Graag bak ik nog heel veel en lang voor al mijn fans! Maar met de Coronaschulden die op mijn schouders duwen is de druk wel erg hoog. Dit zorgt voor frustratie, onrust en stress. En dat is niet de bedoeling. Laatst zag ik op IG een quote voorbijkomen die mij deed beseffen dat het tijd was voor actie: ‘if it costs you your mental health, it’s not worth it’. Met jouw hulp kan ik dit voorkomen, en daarom start ik deze crowdfunding + ludieke acties. Ludieke acties, want ik geef jou heel graag iets unieks terug in ruil voor je steun. Meer uitleg vind je onderaan deze pagina, na alle opties voor de crowdfunding.

De media heeft heel fijn aandacht gegeven aan dit onderwerp en mijn persoonlijke actie. Bekijk hier het artikel van De Ondernemer, beluister een interview op Radio 1 en een nieuwsitem van RTL Nieuws.

Crowdfunding: update

12 oktober, 4:54 pm,  progress: 22%

Startdatum: 28 augustus 2022

Target amount: €30,000 // dream amount: €50,000
 

<– Direct support through a donation? Scan the QR code

Crowdfunding + ludieke acties voor Faryel's Amsterdam Cupcake Company

Ik kan bij de pakken neer gaan zitten, maar zo ben ik niet gebouwd. Ik ben creatief, positief en zit nog vol motivatie. Graag bak ik nog heel veel en lang voor al mijn fans! Maar met de Coronaschulden die op mijn schouders duwen is de druk wel erg hoog. Dit zorgt voor frustratie, onrust en stress. En dat is niet de bedoeling. Laatst zag ik op IG een quote voorbijkomen die mij deed beseffen dat het tijd was voor actie: ‘if it costs you your mental health, it’s not worth it’. Met jouw hulp kan ik dit voorkomen, en daarom start ik deze crowdfunding + ludieke acties. 

Het is fijn, en ik ben blij, dat de bakkerij Corona ‘overleefd’ heeft. Maar vergis je niet. Ondanks dat het bedrijf nog overeind staat na de pittige tijden van Covid, vallen eigen nu pas de klappen. Corona schulden. En de albekende inflatie die zorgt voor hogere personeelskosten en extreem hoge inkomstkosten helpt niet mee.

We lezen het allemaal in het nieuws. Sinds afgelopen mei lees ik dagelijks berichten over de harde klap die de MKB op zal vangen vanaf zomer 2023. X aantal ondernemers die de stekker eruit trekken, X aantal ondernemers die nog niet begonnen zijn met aflossen van de schulden. Ik snap precies in welk vaarwater deze mede ondernemers zitten. Gelukkig ben ik zelf op tijd begonnen met het betalen, maar samen de stijgende huidige kosten ben ik toch beland in een vicieuze cirkel.

Maar…. de passie & motivatie voel ik nog steeds! Even eerlijk toegeven: ‘ er was kort lichte twijfel of ik nog wel energie en motivatie had om door te gaan’. Na een ‘crisis overleg’  met mijn lieve vriendinnen kwam toch naar boven dat het ondernemen in het bloed zit, waarbij bakken een dagelijkse passie blijft.

Door jaren van ondernemen weet ik dat het soms nodig is om hulp te vragen. Want op dit moment red ik het niet meer alleen. Er is een boost nodig, in dit geval een financiële boost. En daarom heb ik jullie hulp nodig. Er zijn zovelen die iets willen doneren, en dat verwarmt mij ontzettend! Maar als rasechte ondernemer heb ik, vind ik zelf, een aantal toffe tegenprestaties in ruil voor jouw financle steun. Vandaar de naam: crowdfunding + ludieke acties. Bekijk ze op deze pagina en steun gelijk.

Met het doelbedrag van €30.000,-  van deze crowdfunding + ludieke acties betaal ik gelijk al mijn schulden af. Met het droombedrag va €50,000,- bouw ik mijn buffer van voor Corona weer op, om ook te kunnen investeren en doorgroeien waar mogelijk.

Heel erg bedankt allemaal, tot heel gauw,

Liefs Faryel

Corona schuld – wat is het?

Tijdens de lock down hadden ondernemers recht op tegemoetkomingen en uitstel van betaling van belastingen. Lees hieronder deels hoe ik daarmee omgegaan ben om een beter beeld te krijgen hoe ik hierin beland ben.

Het hele vervelende aan het verhaal is dat ik na het nieuws van de lock down vol positieve energie en een bak vol overgave voor mijn bedrijf gevochten heb. Het was hard werken, niet alleen voor mij, maar ook voor mijn team, mijn partner (die thuis veel meer op zijn vork kreeg) en mijn lieve ouders, schoonouders en zoveel andere familieleden & vrienden. Met veel hulp en lange dagen heb ik alsnog een mooie omzet weten te draaien. Des te zuurder is het dat ik daar schulden aan overgehouden heb.

De tegemoetkoming die de overheid bood kwam met bepaalde voorwaarde, logisch. Toen ik na de eerste 3 maanden een redelijke omzet had gedraaid bleek dat ik net niet aan de voorwaarde voldeed. Net aan niet, want ik had  2% teveel omgezet. Had ik iets minders hard gewerkt, of de zaak dichtgegooid had ik alles mogen houden en misschien nog wel meer daarboven op gekregen – krom niet? Maar ja, zo zit ik dus niet in elkaar – dus hard werken was wat mij overeind hield! Met nu als gevolg: alles terugbetalen.

Na die eerste maanden heb ik mijn tegemoetkoming stopgezet. Anders was er kans dat ik weer iets toegezegd kreeg wat later toch terugbetaald moest worden. Wat dus  niet meehielp was dat de tegemoetkoming enkel vooruit kon worden aangevraagd. In periodes erna, waarin ik wel aan de voorwaarde voldeed, heb ik uit ‘angst’ de tegemoetkoming niet aangevraagd. En achteraf had ik er geen recht op.

Daarnaast werden niet betaalde belastingen stilzwijgend (zonder boete) uitgesteld. Uiteraard was ik hiervan op de hoogte, maar het niet hoeven aanvragen ervan is waarom ik het ‘stilzwijgend’ noem. Betaalde ik niet op tijd, geen probleem dan ging het op de hoop om na de lock down ergens af te betalen (dat werd uiteindelijk oktober 2022). Door deels blinde paniek, de ontzettend lange dagen, maar ook de hogere inkoopkosten van olie en bloem die ontstonden toendertijd liepen de kosten toch wel hoog op. Kortom, mijn belastingen bleven liggen.

Toen de schulden eenmaal bekend waren heb ik wederom een andere versnelling weten te vinden: ik heb het bedrijf nog efficiënter ingericht, waardoor er met minder handen evenveel geproduceerd kan worden (lees minder personeelskosten), er is meer geautomatiseerd voor het bestelsysteem (lees minder administratie personeel) en de winkel is onlangs gesloten omdat de kosten voor de voorbereiding en het personeel niet opwegen tegen de opbrengst van de winkelverkoop. Al met al flinke aanpassingen (die veel tijd en energie in beslag hebben genomen. Deze werpen deels hun vruchten af, maar niet genoeg. Het is toch echt flink pittig!

Enfin, ik wil geen zielig verhaal ophangen, maar het is wel zo fijn te weten dat het opzetten van deze crowdfunding als laatste optie door mij opgezet is. Ik ben een hardwerkende vrouw, die graag zelfstandig is, en voor zichzelf en haar bedrijf zorgt. Dus vragen om hulp, vind ik soms best lastig – helemaal als het gaat om financiële hulp. In meer dan 10 jaar tijd heb ik schuldenvrij en zonder lening mijn bedrijf gemanaged. Ik heb meerdere keren getwijfeld over het lanceren van deze crowdfunding, maar elke keer kom ik er toch op uit dat die schulden drukken en ik de hulp van mijn achterban nodig heb.

× Hoe kan ik je helpen?