Een foto die mooi presenteert hoe je fouten tijdens het bakken kan vermijden. Een foto van een hand die cupcakes versiert.

10 veelvoorkomende fouten tijdens het bakken (en hoe je ze voorkomt)

Bakken is een kunst, maar zelfs de meest ervaren bakkers maken wel eens fouten. Soms komt je taart niet zo luchtig uit de oven als je had gehoopt, of eindig je met zompige koekjes in plaats van de knapperige traktaties die je voor ogen had. Gelukkig kun je de meeste veelvoorkomende fouten tijdens het bakken makkelijk voorkomen als je weet waar je op moet letten. In deze blog delen we de 10 meest gemaakte fouten tijdens het bakken en hoe je ze eenvoudig kunt vermijden.

Beginnen met bakken? Volg deze gratis bakcursus!

1. Te snel je recept lezen

Een van de grootste fouten bij het bakken is het niet volledig doornemen van het recept voordat je begint. Het lijkt misschien een open deur, maar veel mensen slaan deze stap over en komen halverwege het proces in de problemen. Het recept grondig lezen zorgt ervoor dat je goed voorbereid bent, de juiste technieken gebruikt en alle ingrediënten op tijd klaar hebt staan.

Tip: Lees het recept rustig door voordat je begint, en zet alle benodigde ingrediënten klaar om stress te voorkomen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Schrijf je in voor de gratis masterclass

Red velvet muffins

Gesproken taal: Nederlands.                          Tijdsduur: 1 uur
Locatie:
online vanaf telefoon, laptop of tablet 
Kosten: Gratis

Waar en wanneer jij maar wil te volgen!

2. Onnauwkeurig afmeten

Bij bakken draait alles om precisie. Onnauwkeurige hoeveelheden bloem, suiker of boter kunnen je hele recept verpesten. Dit is niet zoals koken, waarbij je vaak kunt improviseren. Te veel of te weinig van een ingrediënt kan ervoor zorgen dat je taart niet rijst of dat je koekjes te droog worden.

Tip: Gebruik altijd maatbekers en maatschepjes (deze zijn fijn!) en zorg dat je ingrediënten zoals bloem luchtig schept en afstrijkt met een mes voor de juiste hoeveelheid.

3. Koude ingrediënten gebruiken wanneer dat niet moet

Vaak vragen recepten om ingrediënten op kamertemperatuur, zoals boter en eieren. Koude ingrediënten kunnen moeilijker mengen en zorgen voor een ongelijkmatige textuur in je beslag of deeg. Als je bijvoorbeeld boter direct uit de koelkast gebruikt, kan je beslag klonterig worden.

Tip: Haal je eieren en boter minstens een uur voor het bakken uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.

4. De oven niet voorverwarmen

Veel mensen vergeten hun oven op tijd voor te verwarmen, wat een grote impact kan hebben op het bakproces. Een niet voorverwarmde oven kan ervoor zorgen dat je taart niet goed rijst, of dat koekjes ongelijkmatig bakken.

Tip: Zet de oven altijd aan voordat je begint met het voorbereiden van je ingrediënten, zodat hij op de juiste temperatuur is wanneer je je baksel erin zet.

5. Beslag te lang of te kort mengen

Te lang of juist te kort mengen is een veelvoorkomende fout tijdens het bakken. Als je te lang mengt, kan het beslag zwaar en compact worden, omdat je de gluten in de bloem overwerkt. Als je te kort mengt, kunnen er klontjes achterblijven en mengen de ingrediënten niet goed.

Tip: Meng de ingrediënten totdat ze net zijn opgenomen. Stop zodra je een glad beslag of deeg hebt zonder klonten.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Schrijf je in voor de gratis masterclass

Red velvet muffins

Gesproken taal: Nederlands.                          Tijdsduur: 1 uur
Locatie:
online vanaf telefoon, laptop of tablet 
Kosten: Gratis

Waar en wanneer jij maar wil te volgen!

6. Te vroeg in de oven kijken

Het kan verleidelijk zijn om de ovendeur tussentijds te openen om te zien hoe je taart of koekjes het doen, maar elke keer dat je de ovendeur opent, ontsnapt er warmte. Hierdoor kan de temperatuur flink dalen, wat vooral invloed heeft op baksels die moeten rijzen, zoals cakes en soufflés.

Tip: Kijk pas in de oven als je baktijd bijna om is, of gebruik het lampje van de oven om te controleren hoe je baksel het doet.

7. Vergeten de bakvorm in te vetten

Als je vergeet je bakvorm in te vetten of te bekleden met bakpapier, kan je taart of cake aan de vorm blijven plakken. Dit kan het perfecte resultaat flink verpesten en je moeite voor niets maken.

Tip: Vet de bakvorm altijd goed in met boter of olie, of gebruik bakpapier om te voorkomen dat je taart vastplakt.

8. Ongeduldig zijn met afkoelen

Het afkoelen van je gebak is net zo belangrijk als het bakken zelf. Veel mensen willen hun taart meteen uit de vorm halen of snijden als deze nog heet is, maar dit kan ervoor zorgen dat de taart breekt of vervormt.

Tip: Laat je gebak minimaal 10-15 minuten in de vorm afkoelen voordat je het uit de vorm haalt, en laat het daarna volledig afkoelen op een rooster voor het beste resultaat.

9. Te veel vertrouwen op de baktijd in het recept

De aangegeven baktijd in een recept is slechts een richtlijn. Elke oven is anders, en factoren zoals hoogte, vochtigheid en zelfs de gebruikte bakvorm kunnen invloed hebben op de exacte baktijd. Vertrouw dus niet blindelings op de tijd die in het recept staat.

Tip: Controleer altijd op gaarheid door bijvoorbeeld een satéprikker in je taart te steken. Als de prikker er schoon uitkomt, is je taart klaar. Voor koekjes kun je kijken naar de randen – als die goudbruin zijn, zijn ze meestal goed.

10. Het negeren van de rol van temperatuur

Zowel de temperatuur van je oven als van je ingrediënten is cruciaal. Een te hoge oventemperatuur kan ervoor zorgen dat je gebak te snel bruin wordt aan de buitenkant, terwijl de binnenkant nog rauw is. Een te lage temperatuur kan ervoor zorgen dat je gebak niet goed rijst.

Tip: Gebruik een oventhermometer om er zeker van te zijn dat je oven de juiste temperatuur heeft, en volg de instructies in het recept zorgvuldig voor de temperatuur van je ingrediënten.

Succes met het vermijden van deze fouten tijdens het bakken!

Het maken van fouten tijdens het bakken is volkomen normaal, vooral als je net begint of een nieuw recept probeert. Het goede nieuws is dat de meeste fouten eenvoudig te voorkomen zijn met een beetje aandacht en voorbereiding. Door te letten op het juist afmeten van ingrediënten, het volgen van de juiste temperatuur en het niet te snel openen van de oven, kun je al snel veelvoorkomende fouten vermijden en perfect gebak uit de oven toveren.

Dus, tijd om de keuken in te duiken en met vertrouwen te bakken! 

En als je nog hulp nodig hebt om te beginnen met bakken, volg deze gratis bakcursus!